Beitedyr på Gålå

Det er viktig å vite om de ulike beitedyrene 

Våre beitedyr her på Gålå

Du er nå på besøk i et område som har vakker natur, magiske solnedganger OG beitedyr.
De mest vanlige beitedyrene her på Gålå er ku og sau.
Det er blant anna Ryssland Skurdal Sameie som har beiterett på Gålå. Denne sameia består av rundt 80 medlemmer/gardbrukere.
Beiterett og bruk av denne er viktig for landbruket vårt, og da ikke minst for at gardbrukeren og dyra får nytta seg av alt det gode naturen har å by på. Dette gir sunne og fornøyde dyr, som i neste omgang gir flotte avkom, rik melk og nydelig kjøtt.
Det er en del moment vi må tenke på når vi omgås beitedyr,
og noen av de mest viktige finner du på denne sida her.

Sau

Sau er sau og går (og legger seg) absolutt akkurat der de finner ut at de har lyst til selv. Om dette er midt i veien eller på en trapp, har ikke så mye å si for sauen: er det godt å ligge der så ligger de der.
Dersom du ikke ønsker besøk på din veranda eller andre områder så anbefales det å stenge grinder etc.
Som med de fleste dyr så bør man ikke ukritisk jage eller skremme sauene. Ved unødvendig store påkjenninger/stress kan det i værste fall føre til sykdom/død.
Sau har en tendens til å vikle seg inn i både løst og fast, så se til at det ikke er «feller» rundt akkurat din hytte eller parkering. 
Dersom du har spørsmål vedr. sau eller du ser en sau som muligens trenger bistand så er Eva Skålsveen Enget tilgjengelig på tlf: 90267439. Og er det ikke hennes sau, så er hun alltid like positiv med å hjelpe til med å finne riktig eier.

Ku

Det er noen bølinger (flokker) med kjøtt og ammeku her på Gålå. Disse går der de vil, dersom de da ikke blir styrt av no-fence, som er et gps-styrt gjerde. Disse går som regel sammen med kalvene sine. I perioden der kalvene blir skilt og kjørt hjem til bygda, kan bølingene bli litt urolige. Dette er helt normalt og kommer oftest til syne ved rauting sent og tidlig i noen dager. 
Som med de fleste dyr så bør man ikke ukritisk jage eller skremme kyrne, hverken enslige eller som flokk. Ved unødvendig store påkjenninger/stress kan det i værste fall føre til sykdom/død. Merk også at dette er store dyr med både tyngde og store krefter, som vi som tobente sjelden har noe å stille opp mot. 
Det går noen bølinger (flokker) melkekyr på beite her på Gålå, og disse holder seg som regel i og rundt setra de sokner til. Melkekyr går uten kalver. 
Nofence er et elektronisk gjerde. Dette er helt enkelt et halsbånd som styrer flokken innenfor et gps-satt område som eieren har markert inn. Dette endres naturlignok gjennom beitetida slika at dyra sikres nok friskt beite. Følg dyra ved å gå inn via knappen her. 
Kuvettreglene er fine å forholde seg til, men de man oftest bør tenke på er disse:
Vis hensyn til dyr på lik linje som mennesker. Hold god avstand og ikke skrem/jag/ert dyrene.
 Følg reglene for båndtvang der du er, som da for vår del her på Gålå blir: Sør Fron Kommune. 

Har du spørsmål om beitedyr?

Følg lenken i knappen hvis du vil lese mer om beitedyr. 

Ryssland Skurdal Sameie

Har du spørsmål direkte til sameia her på Gålå, så følger du lenken i knappen.

Kommunedelplan for beitebruk

Sør Fron kommune har lagt ut kommunedelplanen for beiterbruk. Denne planen går fra 2014 til 2026.

God lesning dersom du ønsker å sette deg bedre inn i beiteretten som tema.

Båndtvang i Sør Fron Kommune

Det er viktig å følge reglene for båndtvang i den kommunen du befinner deg i, og her på Gålå er dette Sør Fron Kommune.

Dette er viktig for deg som hundeeier, og ikke minst for å opprettholde sikkerheten for dyrene man da omgås som går fritt på beite her på Gålå.

X